L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]
[...] że szpinak jest sycącym produktem, ale tak jest. W jego liściach znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji szpinaku, jest zmiksowanie go wraz z wodą w formie koktajlu. Jabłka Kiedy jesteś głodny, weź [...]
[...] sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. Jeśli nałożysz [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] ataków serca, cukrzycy typu 2, otyłości, depresji. Mogą nastąpić zmiany hormonalne, zmiany w substancjach mózgowych, inaczej będziemy odczuwać swoje potrzeby takie, jak np. apetyt, co z pewnością może wpłynąć na masę ciała. Zakłócony może zostać również sen, a wiadomo, że jego kiepska jakość także wiąże się ze wzrostem masy ciała. Jak temu [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
[...] do końca diety? U mężczyzn podawanie aspartamu zamiast syropu glukozowo-fruktozowego przyczyniało się do schudnięcia. Wykazano, iż napój ze słodzikami może zwiększać apetyt na słodkie przekąski, ale to już bardziej kwestia psychologiczna, niż fizjologiczna. Anna Raben i wsp. zaobserwowali, że u mężczyzn i kobiet z nadwagą, w ciągu 10 [...]
[...] psychicznym zmęczeniem, ale również: wspomaga funkcjonowanie mózgu oraz centralnego układu nerwowego, zwiększa odporność na stres, poprawia zdolność koncentracji, ogranicza apetyt, wpływa pozytywnie na skórę. Magnez Magnez wchodzi w skład chlorofilu, jest jednym z podstawowych elementów koniecznych do naszego codziennego funkcjonowania oraz [...]
[...] tłuszczu w ciele, wzorcową regulację metaboliczną głodu i łaknienia, niskie stężenie insuliny i glukozy na czczo, niskie stężenie kortyzolu (w nadmiarze może nasilać „wilczy apetyt”), normalną objętość żołądka (nie obżera się), która ma dostęp głównie do niskoprzetworzonych produktów. Powinien być to człowiek, który jest aktywny fizycznie i ma [...]
Ostatnio natrafiam na liczne pytania dotyczące preparatów z grupy SERM i hormonalnej terapii zastępczej testosteronem. Niestety, w tej dziedzinie powszechna jest dezinformacja, a czasem jawnie propaguje się kłamstwa. Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem stosowania rozmaitych środków farmakologicznych, jeśli ktoś ma wystarczającą wiedzę, dane [...]
Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]
Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]
W poprzednim materiale opisałem, od czego zależy redukcja tkanki tłuszczowej i określiłem, czy konieczne jest wykonywanie treningu aerobowego w trakcie cyklu mającego na celu poprawę odtłuszczenia. W tym tekście odniosę się do praktycznych aspektów planowania treningu łączącego aeroby, interwały i trening siłowy. Przeciąganie lub pchanie [...]
[...] ilości kalorii w ciągu dnia. Jest to zdecydowanie dobre połączenie dla wszystkich borykających się z nadmiarowymi kilogramami oraz problemem z poskromieniem własnego apetytu. Jak widzisz, nie trzeba zakładać, że każdy posiłek musi mieć jakieś źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Rośliny także mają moc i mają też błonnik, którego nie ma [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]
Jak w każdej innej dziedzinie życia, również i w redukcji tkanki tłuszczowej, jeśli chcesz osiągnąć sukces, musisz planować z wyprzedzeniem swoje działania, a potem przestrzegać określonego planu. W dzisiejszy artykule poznasz 10 przykazań udanego spalania tkanki tłuszczowej. Jeśli sumiennie się do nich zastosujesz, z pewnością zobaczysz [...]
[...] i owocami. Z pewnością warto dodawać kaszę gryczaną do posiłku, głównie ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, ale także błonnika, który pomaga nam kontrolować apetyt i do tego dba i poprawną pracę jelit. Źródła: Buckwheat 101: Nutrition Facts and Health Benefits (healthline.com) Nutritional and bioactive characteristics of [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]